Mer bilder?
CUBA - DEN LÅNGA, GRÖNA ALLIGATORN..... Den monumentalt breda, åttafiliga motorvägen är nästan öde. Vi kör i en av de fyra västergående filerna, och vi närmar oss i vår hyrbil bakifrån en ensam babyblå Volkswagen Karman Ghia, en relik från sent femtiotal. En och annan cyklist eller oxkärra dyker upp utmed vägrenen. Vid alla korsningar är det gott om folk som står och liftar. Bussarna är opålitliga, kanske finns det inte bensin, eller också har man kört punktering.
Cuba i ett nötskal? Cuba - En lång, grön alligator - som nationalpoeten Nicolás Guillén har kallat ön. Ett fattigt, slitet land med en till vardags fungerande veteranbilsflotta från i huvudsak femtiotalet. Ett land där ransoneringar på det mesta, från ägg till bensin, är vardagsmat, och där medellönen ligger mellan 100 till 200 kronor i månaden. Ännu ett av socialismens och kommunismens bakslag.
Men skillnaden är stor mot sovjetstaternas betongmentalitet, där uppgivna människor gick med blicken ned i marken och inte vågade ta den minsta kontakt med utlänningar och den tidens fåtaliga turister. Här på Cuba, trots drygt 50 år av kommunistiskt styre, har ingen kunnat ta död på sinnligheten, rytmerna och livsglädjen hos invånarna. Här på gator och vägar kan du inte ta många steg, innan någon slår sig i slang med dig.... Och diktaturen börjar spricka. Idag kan kubanen till och med köpa sig ett eget hus på Cuba....
klicka på bilderna för att se dem större!
Copyright Torleif Halvorsen